175 jaar ZOO Antwerpen: feestprogramma met Expo Cine ZOOlogie

ZOO Antwerpen viert feest. De ZOO bestaat 175 jaar en dat wordt uitbundig gevierd. Vandaag opent Expo Cine ZOOlogie in de Latteria en bruist het Vlinderspeelplein van animaties. Gratis geleide wandelingen en muziek op de Kiosk maken een ZOObezoek deze zomer extra feestelijk. De grondlegger van de ZOO, Jan Frans Loos, krijgt vandaag bovendien een ereplaats op het Flamingoplein. Dit najaar schittert een feesteditie van China Light ZOO. Wat een feestjaar! En dan hebben we al het fantastische musicalspektakel ZOO of Life achter de rug en de tv-reeks Leve de ZOO met Arnout Hauben. Net als het reuzenrad op het Astridplein. (foto: Zoo Antwerpen – Jonas Verhulst)

Wist je dat de ZOO lange tijd ook een cinema had? Honderd jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, waren er weinig dieren te zien in de ZOO. De toenmalige directie besloot om in haar Grote Feestzaal (de voorloper van de Koningin Elisabethzaal) films te tonen onder de naam Cine Zoologie. Dit was het begin van meer dan 20 jaar filmvertoningen in de ZOO. Maak kennis met deze bijzondere periode uit de geschiedenis van ZOO Antwerpen aan de hand van filmfragmenten, affiches en andere memorabilia. Een bezoek aan de Expo Cine ZOOlogie is gratis tijdens een bezoek aan ZOO Antwerpen.* zomervakantie dagelijks, september alle weekends, openingsuren ZOO, in de Latteria, gratis

Feestprogramma zomer 2018 Vlinderspeelplein • Een zweefmolen geeft iedereen leuke kriebels in de buik. Zweef rondjes met de beentjes in de lucht. Haal het vliegticket in de Vlindershop voor € 2. • Ga terug in de tijd met nostalgische spelen zoals de sjoelbak, het kegelspel, de bibberspiraal, de rolbak,… Kennen je kinderen of kleinkinderen ze?
• Laat een vlinder op de jongste snoetjes toveren. Ga langs bij de grime van 13u tot 17u voor € 2, jeton in de shop. • Wees creatief met vlinders en kom knutselen. Een vlindermasker of -kleurplaat heeft nood aan felle kleuren. Maak je liever jouw eigen hangvlinder? Doen! Allemaal gratis en om mee naar huis te nemen. • Elke zondag in de zomervakantie van 13u tot 17u leidt animalier en dierenkunstenaar Michael Bracke een workshop boetseren. Heb je een dier in je vingers? Tover het tevoorschijn in klei. • Klim over de vlinderbrug van ei, over rups tot vlinder op de bloemen. Gebruik je acrobatenbenen en dan kom je aan de overkant. • Dit wordt een mooie foto voor het familiealbum. Poseer op het fotopunt bij grote gorilla Matadi voor een sepiafoto. Neem er gerust een belle époqueattribuut bij. zomervakantie, dagelijks van 10u30 tot 18u30, aan het Rundergebouw. Dé place-tobe voor jong plezier deze zomer!

Gratis rondleidingen Wist je dat er veel belle époquesporen in de tuin te vinden zijn? Laat je rondleiden door iemand met historische kennis en leuke anekdotes. Het Flamingoterras was rond 1900 dé datingplek van Antwerpen. De Belle Epoquewandelingen over erfgoed zijn gratis en aan te raden voor + 12 jaar. Telkens om 14u en 16u, met live acts! Van rups, over pop tot prachtige vlinder, dit kan je live bekijken in de Vlindertuin, maar er is nog zoveel meer te vertellen over de virtuoze vlinders. Ga mee met de vlinderwandeling voor de hele familie. Telkens om 13u en 15u, met live acts! Zomervakantie, dagelijks, inschrijven in de shops, verzamelen aan de kiosk op het Flamingoplein voor de Belle Epoquewandeling en aan het Vlinderspeelplein voor de Vlinderwandeling, max. 20 deelnemers, duur: ± 1u

Vlinders in de tuin De hoveniers van ZOO Antwerpen hebben de tuin een prachtig aanzien gegeven. De vlinderpatronen in de bloemenperken kleuren fel. Een rups, gevlochten uit wilgentakken, kruipt over het gras. De bloembedden kronkelen door de tuin. Je vindt tenen manddecoraties op je pad. Vlinderminnende planten lokken de mooiste gasten. Tip: bezoek de Vlaamse tuin aan de koala’s. zomervakantie, openingsuren ZOO, verspreid over de tuin.

Figuranten in belle époquestijl Historische acteurs zorgen voor een flashback in de tijd anno 1910. Ken je Jakob met zijn sprekende baard en snor? Hij is de geknipte historische figuur die je tegenkomt in de tuin. Zit hij niet op zijn velocipede of hoge bi, dan vertelt hij een leuk verhaal over de ZOO. onverwachte ontmoetingen, zomervakantie, dagelijks van 11u tot 19u.

Muziek op de Kiosk Kom zeker ook een glaasje drinken in onze muzikale zomerbar. Meeslepende gipsy swing (stijl Django Reinhardt) weerklinkt op de Kiosk op het Flamingoplein. Kom na het werk of een dagje shoppen genieten met uitzicht op de flamingo’s. Als dat geen vrolijke, exotische zomerbar is! van 23 juni t/m 23 september, dagelijks van 17u tot 19u30, op het Flamingoplein

Buste Jan Frans Loos Jan Frans Loos werd in het feestjaar van de ZOO vereeuwigd op het Flamingoplein. Hij staat aan de geboortewieg van de ZOO op 21 juli 1843. Hij was toen Antwerps schepen om het vijf jaar later tot populaire burgemeester van Antwerpen te schoppen. Hij zorgde van 1848 tot 1863 voor de uitbreiding en modernisering van de stad. Het oorspronkelijke beeld is monumentaal en werd in 1876 ingehuldigd op de Loosplaats als eerbetoon aan de burgemeester, vijf jaar na zijn overlijden. Zijn borstbeeld werd omringd door vier indrukwekkende figuren die de Nijverheid, de Handel, de Scheepvaart en de Kunsten voorstellen, zijn zegedomeinen. De kunstenaar is Jules Romain Pécher (1830-1899) uit Antwerpen. In 1960 werd het afgebroken en verhuisden Scheepvaart en Kunsten naar de Leopold De Waelplaats. De buste van burgemeester Loos ging naar het AMVC (Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven in Antwerpen), het latere Letterenhuis, vanwaar de ZOO het nu in bruikleen krijgt. Dit kunstwerk maakt nu deel uit van het kunstpatrimonium dat regelmatig uitgebreid wordt met nieuwe aanwinsten. Wist je dat we sinds kort een erfgoedarchitecte in huis hebben? locatie op het Flamingoplein, vooraan links.

China Light ZOO Dit jaar wordt het een extra speciale editie. Een episch Chinees liefdesavontuur leidt je doorheen de tuin. De magie van het hartverwarmende verhaal verlicht de koude winterdagen. Verlichte figuren maken de ZOOtuin helemaal sprookjesachtig. Een lieflijke lotusprinses, een indrukwekkende drakenboot en een levensgroot levenselixir spelen de hoofdrol in het verhaal. van 30 november tem 13 januari 2019

*Expo Cine ZOOlogie

We tekenen 1915, midden in de Eerste Wereldoorlog. Antwerpen kreunt onder de Duitse bezetting. Ook de ZOO staat het water aan de lippen. Door de barre omstandigheden sterven de dieren in groten getale. De dagjesmensen en leden haken af. Een financieel fiasco dreigt. Het einde van de oorlog is nog lang niet in zicht. In oktober 1915 beslist de wanhopige directeur Michel L’Hoëst om een bioscoop te openen in de Feestzaal. Nu er geen concerten meer georganiseerd worden, staat deze immers leeg. Met deze nieuwigheid zou de ZOO vast nieuwe leden en bezoekers aantrekken. De films (die in deze periode nog stil zijn) worden begeleid door een eigen bioscooporkest. Cine Zoologie wordt direct een enorm succes. Dag na dag zit de zaal afgeladen vol. Soms wordt er tot twee uur lang buiten aangeschoven voor een plaatsje. De bioscoop redt de ZOO van de ondergang.

Ook na de oorlog houdt de bioscoop stand. Met meer dan 2 000 plaatsen is Cine Zoologie lange tijd één van de grootste en mooiste zalen van Antwerpen. Pas in 1936 zal Cine Zoologie onder druk van de toegenomen concurrentie de deuren sluiten. Op de plaats van de oorspronkelijke bioscoop staat nu de Koningin Elisabethzaal.

Band tussen dieren en film Er is echter meer te vertellen over de band tussen de ZOO en film! Dat de ZOO in 1915 voor een bioscoop kiest, is niet zo vreemd als het lijkt. Al van in de belle époque bestaat er een nauwe band tussen dieren en film. Wist je dat de ZOO al in 1910 een filmploeg over de vloer kreeg? Ook na de sluiting van Cine Zoologie blijft de ZOO in beeld. Tal van dierenprogramma’s passeren op het kleine scherm. De laatste jaren heeft de ZOO zelfs haar eigen YouTube-kanaal.

Vier kamers Aan de hand van filmaffiches, programma’s en objecten brengt Expo Cine ZOOlogie het verrassende verhaal van Cine Zoologie tot leven. Met unieke beelden zet Expo Cine ZOOlogie ook de lange romance tussen de ZOO en de film in de kijker. Een belevenis met film en dieren voor jong en oud opgedeeld in vier kamers. We starten bij de belle epoque met haar draaiende carrousel met foto’s, een zogenaamde zoötroop. Dan komen we via de oorlogskamer bij de kamer over de interbellumperiode met Cine Zoologie. We sluiten af met de kamer over de evolutie van de ZOO in beeld. De expo is gratis toegankelijk voor iedereen die de ZOO bezoekt.

Boek In het rijkelijk geïllustreerde boek Cine Zoologie. Hoe film de Antwerpse dierentuin heeft gered (Letterwerk, 2018) vertellen auteurs Leen Engelen en Roel Vande Winkel aan de hand van originele archiefdocumenten het merkwaardige verhaal van Cine Zoologie (1915-1936).

Het bijzondere archief van Cine Zoologie wordt online ontsloten via www.expocinezoologie.be

Sommige persberichten gepubliceerd door ZooTripper werden mede mogelijk gemaakt door in samenwerking met ZOO Logisch. /Some news releases published by ZooTripper are in cooperation with ZOO Logisch.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.