Zeepaardjes en octopus bevolken vernieuwd Aquarium ZOO Antwerpen

Het Aquarium in ZOO Antwerpen schittert als nooit tevoren. Het ademt helemaal de grandeur van de 19e eeuw uit. De zeepaardjes en een octopus namen als laatsten hun nieuwe aquaria in. Boeiende bewoners in een unieke onderwaterwereld, zo dichtbij. In het voorjaar van 2015 opent dan het pronkstuk: het enorme rifaquarium.

Paradepaardjes

De verzorgers van het Aquarium zijn krakken in het kweken van zeepaardjes. Het grootbrengen van deze prachtige, kwetsbare diertjes is een intensief proces. Ze gaan hiervoor zelfs tweewekelijks levende aasgarnaaltjes vangen. Achter de schermen zwemmen er zeepaardjes van alle leeftijden. Voor de schermen zwemmen nu twintig volwassen Braziliaanse zeepaardjes in een nieuw aquarium. De diertjes krijgen drie tot vier keer per dag minigarnaaltjes te eten. Bij zeepaardjes zijn het de mannen die een buidel hebben en de kleintjes werpen. Wist je dat deze soort tot tweehonderd jongen per worp kan krijgen? De baby’s zijn fijngebouwd en maar drie millimeter groot. Ze hechten zich met hun krulstaart vast aan de lange grassen, een sierlijk ballet.

De zeepaardjes zijn terug van weg geweest.
De zeepaardjes zijn terug van weg geweest.

Ontsnappingskoning

Ook nieuw in het Aquarium is de octopus. Hij is terug van weggeweest. Deze camouflagekoning heeft zijn eigen plaatsje veroverd aan de ingang van het nieuwe Aquarium. Wist je dat een octopus acht armen en drie harten heeft? Drie keer per week krijgt hij wijting te eten en dan zie je zijn tentakels in werking. Octopussen zijn gekend om hun ontsnappingskunsten. Tot nu toe is Houdini nog niet in actie gekomen…

Je vindt de octopus bij de ingang van het aquarium.
Je vindt de octopus bij de ingang van het aquarium.

Veel veranderingen

Het Aquarium onderging vele veranderingen. Zo is aan de ingang het ronde vijveraquarium met zijn authentieke marmeren boogvormen terug van weggeweest. In de grote zaal schitteren de ronde bogen, de marmeren platen, de authentieke stenen vloer en de bankjes. Speciale aandacht ging naar de akoestiek in de zaal die werd verbeterd met een constructie onder het plafond. Achter de schermen werd een gloednieuwe waterbehandelingsinstallatie geplaatst, gebaseerd op de recentste technologieën. Een moderne filterinstallatie vervangt het vroegere systeem en de open reservoirs in de kelder werden overdekt om verdamping van het zeewater tegen te gaan. Een gespecialiseerde firma ontzoutte de muren, het plafond en de gevel. Alle aquaria werden gethematiseerd en vertellen hun eigen verhaal. De decors werden aangepast en ze kregen passende bewoners.

aqua_fotolink (11)

Het aquarium is weer hersteld in zijn oude glorie.
Het aquarium is weer hersteld in zijn oude glorie.

TIP: Elke dinsdag, donderdag en zondag worden alle vissen in de grote aquaria gevoederd, ook de piranha’s! 

 

Alle persberichten gepubliceerd door ZooTripper werden mede mogelijk gemaakt in samenwerking met ZOO Logisch.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.