Knuffelberen bij Pairi Daiza

12670147_972479209484992_6107700077136321754_n

Vandaag maakte Pairi Daiza bekend dat ze in 2016 koala’s aan haar collectie toevoegt. Tevens hoopt men dat dit jaar pandavrouwtje Hao Hao drachtig raakt en we kleine reuzenpanda’s mogen verwelkomen. (Foto: Pairi Daiza)

Koala’s verwacht in Pairi Daiza

De Tuin der Werelden bereidt zich voor om de allerliefste der buideldieren te verwelkomen : de koala’s ! De buideldiertjes zijn rechstreeks afkomstig uit een beschermings- en voortplantingscentrum in het Zuiden van Australië. Hun aankomst in België is gepland midden maart. Een team van Pairi Daiza is momenteel ter plaatse om zich te familiariseren met de dieren en bij te scholen onder leiding van de Australische specialisten.

In Europa ontvangen maar een tiental parken de befaamde diertjes. De komst van deze nieuwe koala’s is dus een mooie oppurtiniteit tot een grotere genetische diversiteit binnen het Europees fokprogramma. De Australische regering dient echter nog een export vergunning vrij te geven, deze is afhankelijk van de goedkeuring van de leefruimtes van de dieren.

Begin van de loopsheid van pandavrouwtje Hao Hao

Bij het koppel panda’s, Hao Hao en Xing Hui, werden gedragswijzigingen vastgesteld. Een teken dat wees op het begin van de paartijd. Urinestalen werden bijgevolg dagelijks naar de Faculteit Dierengeneeskunde in Gent gestuurd. De Gentse wetenschappers zijn in die stalen op zoek naar een sterke piek van oestrogenen gevolgd door een daling. Op dat precieze moment zal Hao Hao vruchtbaar zijn. De laatste resultaten tonen alvast een duidelijke piek.

“De hormoonwaarden die op loopsheid wijzen bij Hao Hao zijn sterk gestegen, naar vergelijkbare waarden van vorig jaar. Dit samen met haar veranderend gedrag doen ons vermoeden dat oestrus voor de komende dagen zal zijn”, aldus Tim Bouts, Hoofd Zoölogie van Pairia Daizia. Dit zorgt ervoor dat de verzorgers van Pairi Daiza in het hoogste staat van paraatheid zijn.

Chinese specialisten staan deze ochtend ook klaar om naar België te vertrekken, met aan de leiding Professor Li, wereldbefaamde specialist in de voortplanting van panda’s. Pairi Daiza werd namelijk door China uitgekozen tot het park dat dit jaar mag rekenen op de steun en expertise van specialisten tijdens de jaarlijkse paartijd. Zij komen binnenkort het team vervoegen en kunnen eventueel overstappen tot een kunstmatige inseminatie. Het park en de specialisten verkiezen vooralsnog een natuurlijke bevruchting. Een panda is vier tot vijf maanden drachtig.

Sommige persberichten gepubliceerd door ZooTripper werden mede mogelijk gemaakt door in samenwerking met ZOO Logisch. / Some news releases published by ZooTripper are in cooperation with ZOO Logisch.