Dierenpark in Ardennen opent in 2015

Enkele jaren geleden verschenen er voor het eerst berichten in de lokale media en op de dierentuinfora over een nieuwe dierentuin in België: Primates Ardennes. Gelegen in de buurt van de stad Bastenaken, in de provincie Luxemburg, mochten we ons aan een apenpark verwachten met voornamelijk klauwaapjes van de “Nieuwe Wereld”, het Amerikaanse continent. Die geruchten, als we het zo mogen noemen, zijn ondertussen al enkele jaren oud maar op een website, een facebookpagina en enkele krantenartikels na is het eigenlijk nog helemaal niet duidelijk of we nu inderdaad nog ooit een apenpark mogen verwachten in de Ardennen. ZooTripper contacteerde Kévin Liban, een jonge twintiger en voormalig dierentuinmedewerker, die de drijvende kracht vormt achter Primates Ardennes. Wat is de stand van zaken?

Primates Ardennes

Eerst en vooral kan het gerucht bevestigd worden, er komt inderdaad een dierentuin in de buurt van de stad Bastenaken. Deze nieuwe dierentuin zal zich voornamelijk focussen op het houden van Zuid-Amerikaanse klauwaapjes. Naast de typische aapjes, waar al langer sprake over was, zullen er ook papegaaiachtigen naar Bastenaken komen. De vogels zullen dagelijks in een openluchtshow gepresenteerd worden aan het publiek.

Momenteel ligt de site, een bebost terrein, waar het nieuwe dierenpark uit de grond gestampt zal worden er nog rustig bij, maar na de zomer zal daar verandering in komen. De werken aan het nieuwe park zullen in de herfst van start gaan. Als alles vlot verloopt kunnen de eerste bezoekers al vanaf de lente van 2015 naar de dieren komen kijken. Het budget voor dit bijzonder project komt van subsidies, fondsen en donaties van derden.

De collectie van de nieuwste zoölogische instelling van België, noem het gerust een apenpark, zal zoals al bekend was voornamelijk bestaan uit klauwaapjes. Maar de lijst van diersoorten ligt ook min of meer vast. Zo mogen de bezoekers zich verwachten aan klassiekers zoals het dwergzijdeaapje, de witgezicht- en witoorpenseelaapjes en pinchéaapjes. Maar ook enkele opvallende soorten die je niet zo vaak tegen komt zullen in het park te zien zijn. Zo zouden ook de spring-, roodhand-, roodbuik- en keizertamarin te zien moeten zijn. Naast de klauwaapjes zullen er ook enkele papegaaiachtigen te zien zijn waaronder de blauwgele ara.

De apensoorten zullen afzonderlijk gehouden worden in volières (geïnspireerd op de verblijven in de dierentuin van Calviac in Frankrijk), achter een kijkruit kun je de dieren dan perfect gade slaan. Ook zul je de dieren terugvinden in een eigen “zone” in het park. In totaal zullen er drie “zones” worden aangelegd en in elke zone vind je een aantal klauwaapjes of papegaaiachtigen terug: Mata Atlantica, Selva Alta en Panama.

Kévin Liban
Kévin Liban

Facebookpagina: https://www.facebook.com/primates.ardenne?ref=ts&fref=ts

Website: http://www.primatesardennes.be/#_Accueil