Dierenrijk blaast tien kaarsjes uit

In 2014 bestaat Dierenrijk tien jaar. Deze dierentuin ligt vlakbij Eindhoven in Nederland en staat erom bekend dat de bouwstijl en parkaanleg nogal controversieel zijn. We zoomen in dit artikel in op een aantal veranderingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd om het park een aantrekkelijker uitzicht te geven.

Korte historie

In mei 2004 opende in de Nederlandse provincie Brabant een nieuw dierenpark. Dierenrijk Europa, gelegen in de gemeente Mierlo, opende haar deuren op een terrein van ongeveer 16 hectare. Gedurende de eerste vier jaar van haar bestaan huisvestte de jongste grote dierentuin van Nederland, de naam zegt het al, uitsluitend Europese diersoorten. Sinds het seizoen van 2008 zijn er ook niet-Europese diersoorten te zien. De naam van het park veranderde dan ook naar Dierenrijk. Er werden o.a. Aziatische olifanten en kraagberen aan de collectie toegevoegd. Enkele jaren geleden was er sprake van een overname door Dierenrijk en Libéma, het moederbedrijf van o.a. Dierenrijk en Safaripark Beekse Bergen, van het Papegaaienpark in Veldhoven. Ondertussen is dit park echter overgenomen door een nieuwe eigenaar en lijkt de fusie die gepaard moest gaan met een uitbreiding van het terrein van Dierenrijk in het water te zijn gevallen.

Omdat het park dit jaar tien jaar geopend is en het park nogal controversieel genoemd kan worden gaan we in op de vernieuwingen die het park de laatste jaren heeft doorgevoerd om meer bezoekers aan te trekken en er vooral een pak aantrekkelijker uit te zien.

De controversiële bouwstijl

De bouwstijl bij de opening van het park kan je gerust vergelijken met die van Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Het gaat om weid uitgestrekte verblijven die vooral praktische zijn neergezet. Zeer veel hoog hekwerk, betonnen platen en soms (te) veel glaswanden. Je kan met recht en rede stellen dat de opbouw van het park puur praktisch en in het teken van de dieren stond.

Olifantenverblijf: je ziet duidelijk de smakeloze betonplaten die gebruikt werden in de beginperiode van het park.
Olifantenverblijf: je ziet rechts duidelijk de smakeloze betonplaten die gebruikt werden in de beginperiode van het park.

Het oog van de bezoeker, en zeker dat van de dierentuinfanaat, wil echter ook wat. Op fora kreeg het park meermaals het verwijt dat de verblijven zeer droog en zelfs lelijk waren. Er was ook maar weinig sprake van thematisatie in en rondom de dierenverblijven. De dierentuin gaf aan sommigen zelfs een verwaarloosde indruk. Daarnaast is het ook een echte kinderdierentuin waar alles op maat van de kinderen gemaakt is.

Eyecatchers

Om meer bezoekers te trekken voegde het park de laatste jaren een aantal diersoorten toe die bij het grote publiek als een must beschouwd worden. Zo zijn er tegenwoordig ook olifanten, lemuren en leeuwen te zien. De laatste jaren heeft het park ook de hulp ingeschakeld van dierentuinarchitecten. Zo zijn er een aantal verblijven opgeknapt en vernieuwd met al dan niet nieuwe aantrekkelijkere diersoorten.

Ringstaartmaki's werden in 2014 toegevoegd aan de collectie. Je kan als bezoeker tussen deze dieren wandelen.
Ringstaartmaki’s werden in 2014 toegevoegd aan de collectie. Je kan als bezoeker tussen deze dieren wandelen.

 

Als opmerkelijkste toevoeging kan de komst van de Emmense olifantenfamilie beschouwd worden. Dierenrijk had jarenlang een bullengroep. Maar toen de kans zich voordeed om een kudde met kleine olifantjes in huis te halen, hebben ze die met beide handen gegrepen. Het verblijf van de olifanten werd ook aangepakt en de dieren kregen gezelschap van Java-aapjes en Axisherten.

De Aziatische olifantenkudde met kalfjes slaat duidelijk aan bij de bezoekers.
De Aziatische olifantenkudde met kalfjes slaat duidelijk aan bij de bezoekers.

De verbeteringen in beeld

Op 31 oktober 2014, na het drukke zomer seizoen ging een reporter van ZooTripper langs in Dierenrijk om een balans op te maken van de verbeteringen die de afgelopen jaren zijn gemaakt. Er zijn heel wat veranderingen doorgevoerd aan de bestaande verblijven. Zo kan je bijvoorbeeld de ijsberen bespieden vanuit een echte Noord-Amerikaanse schoolbus. Maar er zijn ook nieuwe verblijven aangelegd. Zo hebben de wilde katten en manoels plaats moeten maken voor de attractievere lemuren. Bij verschillende dierverblijven wordt nu ook gebruik gemaakt van landscape immersion. Ook zie je dat de tuin niet stilstaat. Er wordt op verschillende plaatsen gewerkt aan nieuwe verblijven.

Nieuw verblijf in aanbouw voor penseelaapjes
Nieuw verblijf in aanbouw voor penseelaapjes
Landscape immersion bij de stokstaartjes.
Landscape immersion bij de stokstaartjes.
De olifantenstal werd uitgebreid met een groepsgedeelte.
De olifantenstal werd uitgebreid met een groepsgedeelte.
Hier en daar worden nieuwe attracties toegevoegd zoals deze volière voor zebravinken.
Hier en daar worden nieuwe attracties toegevoegd zoals deze volière voor zebravinken.
De otters kregen een nieuw verblijf. Ook hier zie je sporen van landscape immersion.
De otters kregen een nieuw verblijf. Ook hier zie je sporen van landscape immersion.
Nieuw verblijf in aanbouw naast de olifanten.
Nieuw verblijf in aanbouw naast de olifanten.

We kunnen besluiten dat Dierenrijk begrepen heeft dat er werk gemaakt moest worden van meer beleving en thematisatie om bezoekers te blijven lokken. Het park wordt mooier en gaat er sterk op vooruit. Zeker met de olifantenfamilie hebben ze een echte bezoekersattractie toegevoegd. Het park heeft nog veel werk om verbeteringen aan te brengen. Maar het ziet er naar uit dat die met de tijd ook zullen gebeuren. We zullen afwachten wat de toekomst brengt.